Gesha kava
Gesha ir Geisha
Gesha kava, dar vadinama Geisha, yra viena išskirtiniausių kavų pasaulyje. Ji kilusi iš kalnuoto regiono pietvakarių Etiopijoje, iš Gori Gesha miško. Dėl nesusikalbėjimo ar klaidos kava buvo užrašyta kaip Geisha, tuom įtraukianti japonų geišos kontekstą, tačiau Geisha ir geiša neturi nieko bendro, o šiandien kavų Gesha ir Geisha abi rašybos yra priimtinos.
Kavos auginimas Etiopijoje vyksta jau šimtmečius. „Coffea arabica“ Gesha veislė buvo nustatyta praėjusio amžiaus 4 dešimtmetyje Gesha regione. Po to, kai 1936 m. britų konsulas surinko sėklas Etiopijoje, kava buvo pasodinta Tanzanijoje, Kenijoje, o vėliau 1950-aisiais ji buvo atvežta į Kostą Riką, kad ją tyrinėtų tropinių žemės ūkio tyrimų centrai. Iš ten septintajame dešimtmetyje Gesha auginimas išplito į Panamą, įskaitant garsųjį Boquete regioną.
Panama Geisha
2004 m. Panamoje užauginta Geisha veislė laimėjo pagrindinį prizą „Best of Panama“ (BOP) konkurse. Šeimos ūkis „Hacienda la Esmeralda“ buvo vienas pirmųjų ūkių, kuris gavo Kosta Rikos tyrimų centro kavos sėklas ir laimėjo BOP, kavos ragavimo konkursą, kurį 1997 m. įsteigė Panamos ypatingos kavos asociacija (SCAP). Nuo tada Geisha kavos iš Panamos pelnė daugybę apdovanojimų ir dar dabar siekia aukščiausias kavos kainas pasaulyje.
Gesha kava
Dabar Gesha kavos jau auginamos įvairiose šalyse, kaip Kolumbija, Hondūras, Brazilija ir kt. Gesha garsėja savo gėlių ir saldžių natų, jazminų, šokolado, medaus ir net juodosios arbatos kvapu. Šios saldžios gėlių natos ir sudėtingi skonio profiliai yra keletas iš daugelio savybių, kuriomis Gesha kava dalijasi su kitomis Afrikos kavomis. Be to, šis unikalus skonis taip pat yra vienas iš veiksnių, lemiančių aukštą Gesha kainą ir prestižą.
COLOMBIA MONTEBLANCO GESHA
Ši kava atkeliavo iš Rodrigo Sanchez Valencia šeimai priklausančio ūkio – Finca Monteblanco. Prieš kelerius metus Rodrigo iš Panamos parsivežęs garsiojo Gesha porūšio sėklas šiandien džiaugiasi pirmaisiais derliais, tačiau negana to šiai kavai apdirbti panaudojo savo atrastą metodą – šaltą fermentaciją. Eksperimentuodami ūkyje augintojai pastebėjo, kad fermentuojant pupeles žemesnėje temperatūroje, procesas prailgsta šitaip suteikdamas kavai unikalų ir kompleksišką charakterį. Taigi po 76 valandų maždaug 10-13 laipsnių temperatūroje kava pilnai nuplaunama ir perkeliama džiovinti – tris dienas šiltnamio tipo aplinkoje ir tris savaites džiovinimo loviuose pavėsyje.
Vieta: San Adolfo, Huila, 1730 mvjl.
Augintojas: Rodrigo Sanchez Valencia
Apdirbimas: Šaltos fermentacijos drėgnasis
Kavamedis: Gesha
Skonis: Avietės, jazminai, raukšlėtasis melionas